צ'י קונג למתחילים

תוכן עניינים

רוצים להתחיל לתרגל צ'י קונג?
אם אתם מתחילים בתחום כדאי שתבינו את הרקע והעקרונות המנחים של הפרקטיקה הנפלאה הזו.
אז לפני שאני מזמינה אתכם לריטריט שהוא חגיגה של צ'י קונג למתחילים, לפניכם מידע תאורטי מרתק בנושא.

מה משמעות השם צ'י קונג?

המונח צ'י קונג מורכב משתי מילים: צ'י שפירושו בסינית אנרגיה והכוונה היא לאנרגיה המסתורית שיוצרת את החיים עלי אדמה, האנרגיה הזו מושפעת מתהליכים פנימיים של גוף, נפש ורוח שלנו בני האדם וגם מהאנרגיות סביבנו.
משמעות המילה קונג היא יצירה או מיומנות.
הצירוף של שתי המילים יחד משמעו מיומנות של שליטה באנרגיית החיים והן מצביעות על התרגול והשקעת המאמץ הנדרשים כדי להניע את אנרגיית החיים בגופנו וליצור איזון וסינכרון של גופנפש.
למעשה המשמעות של עבודת האנרגיה הזו היא ביצוע תרגילים במטרה להגביר את זרימת הצ'י בגופנו.

 

האנרגיה החשמלית של היקום

האם ידעתם שאנחנו חיים בתוך בטרייה ענקית?
ביקום שלנו האטמוספירה היא בעלת מטען חיובי והאדמה היא בעלת מטען שלילי.
בני האדם וכל צורות החיים ניזונים ומופעלים על ידי האנרגיה החשמלית של היקום שיוצרת באופן  מסתורי ומופלא את החיים על פני כדור הארץ.
אז מה לזה ולצ'י קונג?
חכמי סין ידעו כבר לפני אלפי שנים, הרבה לפני שהתגלה החשמל לפני קצת יותר ממאתיים שנה, שאנרגיית החיים היא חשמלית ומסונכרנת עם יחסי הגומלין המורכבים בין כדור הארץ לבין גרמי השמיים: השמש, הירח והכוכבים.
כאשר כדור הארץ סובב סביב  השמש, המסלול האליפטי של הקפת השמש נמשך 365 יום, או שנה, במהלכם המרחק המשתנה בין כדור הארץ לשמש יוצר את עונות השנה.
גם כוכבי הלכת משפיעים על האנרגיה החשמלית של כדור הארץ. למשל, הכוכב צדק (יופיטר) מתקרב ומתרחק ממנו בהתאם למסלול שבו הוא מקיף את השמש ויוצר שינויים באנרגיה החשמלית שלו.
איך זה קשור אלינו, בני האדם?

 

ערוצי האנרגיה – המרידיאנים

כל החיים על פני היקום נוצרו ומתקיימים הודות לאנרגיה חשמלית מופלאה. גם גוף האדם פועל באמצעות האנרגיה הבלתי נראית הזו. הלב מופעל על ידי פולסים חשמליים שהגוף מייצר, במקרה של כשל בייצור הפולסים הללו יש לעיתים צורך בקוצב לב מלאכותי שמייצר אותות חשמליים ומפעיל את הלב, גם מערכת העצבים עובדת באמצעות אותות חשמליים.

לפי המסורת הסינית האנרגיה החשמלית בגופנו זורמת ב6 ערוצים עיקריים לאורך הגוף הקרויים מרידיאנים. לכל מרידיאן יש חלק זכרי וחלק נקבי, כך שסך הכל יש 12 מרידיאנים עיקריים המחוברים לאיברי הגוף השונים, מספקים להם אנרגיה ומפנים מהם אנרגיה עודפת.

זרימת אנרגיה טובה תלויה באנרגיות הנוצרות בגוף ובנפש, למשל, גם עצב או פחד שהן לכאורה אנרגיות שאינן מוחשיות ושייכות לרוח ולנפש, מתורגמות בגוף למצב מוחשי של חומר, מבחינת, סוף מעשה במחשבה תחילה, כלומר המחשבות והרגשות שלנו מייצרים את המעשים שלנו. הבלתי מוחשי יוצר מוחשי (למשל פחד שיוצר כיווץ וחסימה בכתפיים) ובמצבים שונים, כמו למשל כעס, כאשר האנרגיה אינה מתועלת באופן זורם בגוף על ידי שחרור הכעס, עלולה להיווצר חסימה אנרגטית במרידיאן אחד או יותר.
אם האנרגיה ממשיכה להיות חסומה ואינה מוצאת נתיב שבו היא יכולה לזרום, החסימה האנרגטית עלולה ליצור לאחר תקופה הפרעות בזרימת האנרגיה בגוף, לשבש את הזרימה בערוצי אנרגיה אחרים ואפילו לגרום למחלה.

ניגודים משלימים יין ויאנג בצ'י קונג

המסורת הסינית תופסת את היקום כשילוב של שני כוחות, הזכר והנקבה שהם מנוגדים ויחד עם זאת משלימים זה את זה.. הסמל המייצג את היין והיאנג הוא העיגול המפורסם המחולק לשני חלקים אורגניים משולבים זה בזה שצבעיו המקוריים אדום ושחור.
קיימים ניגודים משלימים רבים כמו חום – קור, לילה -יום, שמש – ירח, חומר – רוח.
הניגוד המשלים האולטימטיבי הוא בין שני האלמנטים, השמיים והאדמה. השמיים הם בעלי אנרגיית יאנג שהיא בהירה ומלאת עוצמה וחיוניות, היאנג מייצג גם אנרגיה שאינה חומרית ואנרגיית היאנג מיוצגת במקור בסמל על ידי הצבע האדום.

האדמה היא בעלת אנרגיית יין שהיא אפלה, שקטה ודחוסה, האדמה מייצגת חומר ומיוצגת בסמל על ידי צבע שחור.  השמיים והאדמה הם ניגודים משלימים כאשר אחד אינו יכול להתקיים ללא השני וכל אחד מהם מגדיר ומדגיש את האלמנט המנוגד אליו. בסמל היין והיאנג, היין מגדיר את גבולות היאנג ולמעשה מגדיר את צורתו ולהיפך.

גם בתרגול הצ'י קונג, הניגודים המשלימים שוכנים זה לצד זה. השאיפה מלווה תמיד בנשיפה, כל תנועה של מתיחת הגוף והזדקפות שמבוצעת בדרך כלל תוך שאיפה פנימה והכנסת אנרגיה, תלווה בתנועה של התכנסות ונשיפה החוצה שמוציאה אנרגיה מיותרת, השילוב בין השניים יוצר זרימת אנרגיה קלה ומשיל מעלינו חסימות אנרגטיות וכך נוצר מעגל מחזורי מאוזן של פעילות כמעט חסרת מאמץ מהנה מצד אחד ומדיטטיבית ומרגיעה מצד שני.

 

יצירת הרמוניה פנימית ותחושת שלומות (WellBeing)

כאמור המטרה של תרגול צ'י קונג היא ליצור זרימה טובה ומאוזנת במרידיאנים השונים בגוף. התרגול משחרר חסימות אנרגטיות, מפחית סטרס ויוצר תחושת רוגע ושלווה. בתרגול צ'יקונג התנועות הן הרמוניות וזורמות ועל ידי התנועות הללו אנחנו מפעילים ערוצי אנרגיה שלעיתים מיעטנו להפעיל ואזורים שהאנרגיה בהם "תקועה". כך אנו יוצרים זרימת אנרגיה מרפאה.

כל אדם בנוי אחרת ועובר חוויות שונות וכדי להגיע לריפוי כדאי לאתר היכן מצוי חוסר האיזון ולשים דגש על החלקים בתרגול שעוזרים לחזק תקיעות בזרימת האנרגיה או זרימה חלשה או חזקה מידי.

למשל, אם יש תחושה של פחד לא מאוזנת אפשר לשים דגש על תרגילים של מרידיאן הכליות שקשור לאלמנט המים ולתחושת הפחד.

בתקופה של אבל אפשר לתרגל יותר את מרידיאן הריאות שקשור לאלמנט המתכת, לריאות ולתחושת העצב. התרגילים הפשוטים לכאורה יכולים לשחרר חסימה של רגשות כואבים בצורה של בכי או נכונות לחוש את העצב. על ידי כך מאפשרים לתחושות העצב לזרום בגוף ובהדרגה, לאחר שמשתחרר העצב, לפנות את מקומן לתחושות אחרות.

צ'י קונג והטבע

הקשר העמוק, החיוני והבלתי אמצעי של בני האדם לטבע, אותו קשר שאנחנו הולכים ומאבדים במהירות בעשרות השנים האחרונות, מקבל ביטוי דומיננטי בתרגול צ'י קונג.
בצ'י קונג, בדומה לחד גדיא, יש את היקום, שהוא אחד ומכיל את כל ה"דברים" ביקום, השניים שהם היין והיאנג,  כלומר אנרגיה נשית ואנרגיה גברית, השלושה שהם האדמה, השמיים והאדם שמחבר ביניהם, ארבעת השערים בגוף לכניסת הצ'י (אנרגיית החיים), חמשת העונות שמחוברות ל5 החיות בטבע שכל אחת מהן מייצגת עונה וששת המרידיאנים בגוף.

ההתמקדות בטבע מתבטאת בתרגולים שונים שבהם אנו מחקים מאפיינים עיקריים של חיות ומתחברים באמצעות הגוף לשמיים ולאדמה.
בתרגול צ'י קונג נמצא גם התייחסות חוזרת בתרגילים רבים ליחסי גומלין בין האדם, החיות והצמחים ובין איתני הטבע. למשל, התרגיל של העגור הממריא לשמיים או תרגיל הבמבוק הנע ברוח.

מקורה של ההתייחסות הזו הוא ללא ספק צורך קיומי של האדם בשנים עברו להכיר וללמוד על החיות והצמחים סביבו כדי לטפח יחסי גומלין אתם וגם לשאוב הנאה מההתבוננות במאפיינים של חיות וצורות חיים שונות.

את המאפיינים הללו יכול כל אחד למצוא אצל עצמו בסיטואציות שונות בחיים והלימוד שלהם הוא בעצם סוג של לימוד עצמי מעמיק ומהנה כאחד.
באחד התרגילים הללו אנחנו מדמים את עצמנו לבמבוק שנע ברוח, עוקב אחר תנודות הרוח, מתכופף אך לא נשבר. זהו תרגיל פשוט ומעורר השראה שבו אנחנו משפרים את שיווי המשקל וגם לומדים דרך הגוף מה המשמעות של לחיות באיזון ובשיווי משקל פיזי ורגשי עם הכוחות המשפיעים על חיינו שפעמים רבות הם גדולים מאתנו.

התרגילים של החיות בצ'יקונג רוויי הוד וגם הומור ותופסים באופן גאוני ומדויק להפליא את המהות של כל חיה ועד כמה היא דומה לנו.
הקוף הוא החיה המצחיקה ביותר ואפשר בקלות לראות בתרגיל הקוף כמה הוא דומה לנו, בפטפוט הבלתי פוסק שלו שהסינים מדמים אותו לפטפוט הבלתי פוסק של המחשבות בראשנו ולאופן הערמומי והתמים שהו הוא "מפלח" פרי מהעץ כמו ילד.

ההתייחסות של הצ'י קונג לעולם הטבע על היצורים השונים שבו דומה לאופן שבו מגדלים פעוט ומלמדים אותו "איך עושה פרה?" "איך עושה כלב?" "איך עושה חתול?" במטרה שהפעוט יכיר את החיות סביבו (היום יותר אקטואלי לשאול פעוט עירוני "איך עושה מחשב?" אבל זה כבר נושא לדיון אחר : )
ייתכן שהצורך האינסטינקטיבי העמוק של הורים לפעוטות ללמד את ילדיהם הצעירים על חיות שונות למרות שהיום רובנו חיים בסביבה הרבה יותר עירונית ויש סיכוי שכלל לא נפגוש חלק מהחיות הללו, מעיד על צורך קדום וקיומי של חיבור והרמוניה עם הטבע, ששאריות ממנו השתמרו עד היום.

צ'י קונג, פילוסופיה ומדע

אם נתייחס להרצאת טד של הפסיכולוגית האמריקאית איימי קאדי שזכתה עד היום לעשרות מיליוני צפיות, בהרצאה היא מספרת על מחקרים שעשתה שמראים ששתי דקות של עמידה או ישיבה בתנוחה שהיא מכנה תנוחת גוף פתוחה, אולי אנחנו נקרא לה תנוחת יאנג, גורמת לשינויים הורמונליים חיוביים ניכרים ולשיפור בתפיסה העצמית שמוביל להצלחה במגוון תחומים. קאדי טוענת שתנוחת הגוף שלך מעצבת את מי שאתה

כאמור המחקר מתייחס לשינוי תנוחה למשך שתי דקות בלבד. נסו לדמיין, אם כך, כמה עוצמה ופוטנציאל לשינוי ולהעצמה תוכלו לקבל בתרגול צ'י קונג של 15-20 דקות ביום שבמהותו מבוסס על תנוחות גוף פתוחות וסגורות ליצירת איזון אנרגטי.

התרבות האמריקאית  מתייחסת בעיקר לעמידה על ראש ההר בתנוחת ניצחון. בתרבות סין העתיקה, תנוחת הV האוניברסלית שמאפיינת גם חיות רבות כשהן מבקשות להפגין עוצמה, מאוזנת על ידי תנוחת ההתכנסות המשלימה אותה.
בעוד שבתרבות המערב הדגש הוא על ניצחון תמידי שאינו באמת אפשרי, המסורת העתיקה של צ'י קונג מתייחסת לשני הצדדים של המטבע, או לחלק היין שמשלים את היאנג.

תרגול צ'י קונג יוצר איזון והשלמה למרוץ הבלתי נגמר של הישגים, כוח ושליטה. התנועות משלימות זו את זו  ויוצרות את האיזון שכל כך חסר בחיינו ועל ידי כך מאפשר לנו להגיע למקום של שקט פנימי ואהבה עצמית, משם הדרך לשינוי סלולה לפנינו.

ואם נחזור לממצאים המדעיים, בניתוח עשרות מאמרים ומחקרים שעברו ביקורת עמיתים (בדיקה של חוקרים מתחום המחקר אך שאינם מעורבים ישירות במחקר לכן היא נחשבת אובייקטיבית ומקצועית) נמצאו תועלות משמעותיות בתרגול צ'י קונג.

נמצא שהתרגול תורם להורדת לחץ דם משמעותית ולהורדת קצב פעימות הלב שעשויה להעיד על כך שמערכת העצבים האוטונומית נמצאת במצב של רגיעה, או כמו שהמצב הזה נקרא: דומיננטיות פארהסימפתטית, כאשר הגוף יכול להתמקד בפעילויות של שיקום, התחדשות, ניקוי רעלים ומנוחה.

תועלות נוספות שנמצאו אצל א.נשים שתרגלו צ'י קונג הן: שיפור בריאות העצם, שיפור בשיווי המשקל, שיפור באיכות החיים (WellBeing), הפחתת מתח ודכאון.

אחרי ההקדמה הארוכה הזו על מהות הצ'י קונג והפילוסופיה שעומדת מאחוריו נשאר לכם רק להתחיל לתרגל.. אז קדימה! לימוד צ'י קונג ברמה התיאורטית בלבד משול ל.. לימוד שחייה בהתכתבות! אז צאו ממסך המחשב והקדישו זמן איכות לעצמכם, להתחיל לתרגל וליהנות : )

מזמינה אתכם לריטריט מיוחד במינו בפורטוגל בו תוכלו להתנסות בחוויה של תרגול ברמת מתחילים.

נעים מאוד, שמי מיכאלה

אחרי שנים של למידה וחקר אני רוצה לשתף גם אתכם באוצר היידע שצברתי כמדריכת צ'יקונג, כבוגרת מגמת התזונה של המרכז לרפואת הרמב"ם וכמי שלמדה לעומק ומרצה בפורומים שונים על התפקיד המהותי של גראונדינג או קרקוע, לשיפור השלומות (WellBeing) ולהורדת סטרס.

בואו הצטרפו אליי לחוויה בלתי נשכחת

* אין במאמרים או בכל חומר אחר כתוב או מצולם באתר שום המלצה או ייעוץ. החומרים באתר הם לצורך העשרה בלבד וכל המשתמש בהם לשימושו הפרטי ללא קבלת ייעוץ פרטני עושה זאת על דעתו בלבד ובאחריותו.